<>

Vitamines

Je algehele gezondheid en de daarmee samenhangende conditie van je afweersysteem is van essentieel belang voor hoe je op een virus infectie reageert. Dat varieert van “Nauwelijks merkbaar” tot “zeer ernstig en zelfs dodelijk”.

Het is voor ieder mens dus goed om je te realiseren dat je invloed hebt op het verloop van Covid-19. Een mens heeft invloed op zijn gezondheid door wat hij doet en wat hij eet. Vanuit de medische wereld word hier wel eens neerbuigend over gedaan, maar dat is niet terecht. Ook voor ons lichaam geld:

Shit in = Shit out

Als je er rommel in gooit, dan moet je niet verwachten dat er dan een goede gezondheid en een goede weerstand uit komt.

Overgewicht

Het is niet voor niets dat heel veel mensen op de IC overgewicht hebben. Overgewicht krijg je o.a. door bepaalde medicatie (= gifstoffen) of door te veel suiker. Alles wat je doet heeft gevolgen!

Verarmde voeding

Onze westerse voeding is heel vaak verarmd, dat wil zeggen, ontdaan van voedingsstoffen. We krijgen een overmaat aan callorieen binnen, maar nauwelijks nog vitamines en mineralen. Die verarming word o.a, veroorzaakt door geraffineerde voeding, te veel suiker en te veel witte bloem. Groente groeit vaak niet meer in aarde met echte mest, maar op watjes, water en wat kunstmatige voeding. Ook onze groente krijgt verarmde voeding en verliest smaak bevat minder vitamines. Ook het gebruik van exitotoxins in voeding is erg toegenomen. Chips die heel sterk smaken, Pringles, zakjes met "Mexicaanse" kruiden, kunstmatige zoetstoffen, genetisch gemodificeerde gewassen. Allemaal rommel waar we het beste zo ver mogelijk vandaan blijven.

Supplementen gebruik (Vitamines e.d.)

Supplementen vervangen geen slechte voeding, maar je kunt ze wel gebruiken om naast gezonde voeding eventuele tekorten aan te vullen. Verder kun je ze gebruiken om je immuunsysteem te versterken. Met name als je al wat ouder bent is de opname van bepaalde mineralen en vitamines niet optimaal meer. Iedere huisarts zou je hier in moeten kunnen adviseren, o.a. door te laten testen of je vitaminen of mineralen tekorten hebt. 1000mg Vitamine C per dag kun je zonder probleem slikken. Met sommige andere vitamines moet je wat voorzichtiger zijn omdat je er ook te veel van kunt krijgen. Ook zijn er kwalitatief inferieure producten. Zo moet je bijvoorbeeld geen pillen met zinkoxide slikken. Zink is een essentieel voedingselement, maar in die vorm kan je lichaam daar niets mee.

Als je supplementen wil gaan gebruiken, laat je dan adviseren, of neem de moeite er zelf eerst wat over te lezen. Als je er enthousiast van word, ga dan niet doorschieten in extreme diëten of voedsel ideologieën, zoals het carnivore dieet of veganisme. Blijf je gezonde boeren verstand gebruiken.

Waar haal ik gezonde voeding vandaan?

Ik las ergens de vraag: "Waar moet ik op letten als ik het etiket lees?" Het antwoord was: "Als het in een blikje of een pakje zit, dan moet je het niet kopen.". Dat is natuurlijk een grappige anekdote die niet zonder waarheid is, maar die voor velen in de praktijk niet haalbaar is. Je kunt natuurlijk in de supermarkt wat vaker biologische producten kopen. Die zijn allang niet meer zo duur als een tijd terug. Kijk niet alleen naar de prijs. Ook zijn er biologische winkels waar je eens rond zou kunnen kijken, boerderij winkels met locale producten. Sommige boeren die zo'n winkel hebben geven aan dat ze hun koeien alleen antibiotica geven als ze ziek zijn, en niet "preventief". Steeds vaker staan die koeien gewoon weer in een wei met gras. Ook zijn er initiatieven als Herenboeren, waardoor je elke week onbespoten groente krijgt. Overweeg eens om een fruitboom in je tuin te zetten. Die geven ook mooie bloemen. Wie zoekt die zal vinden.